Eetproblematiek

Er bestaan verschillende eetstoornissen, die in de loop van de tijd met elkaar kunnen afwisselen of in elkaar kunnen overgaan. Hieronder bespreken we de belangrijkste. 

Eetproblemen

Als diëtist help ik bij herkennen en zover als mogelijk behandelen van anorexia, boulimia, binge eating en voedsel gerelateerde problemen bij ASS, met een op de persoon gerichte aanpak.

Anorexia nervosa

Bij anorexia (magerzucht) is de kans op herstel groter indien de stoornis vroegtijdig wordt ontdekt. Als diëtist kan ik u of uw kind helpen de stoornis te onderkennen. Afhankelijk van het stadium kan ik u begeleiden bij het weer stapsgewijs uitbreiden van de voeding, veelal in combinatie met psychologische begeleiding. In overleg met uw huisarts kan doorverwijzing naar een gespecialiseerde instelling nodig zijn.

Boulimia nervosa

Boulimia wordt vaak minder opgemerkt. Er is sprake van wisselend gewicht, maar niet al te hoog. Regelmatige eetbuien kunnen plaatsvinden naast (stiekem) braken. Ik kan u helpen de voeding te normaliseren.

Binge eating (compulsief overeten)

Binge eating is het eten van grote hoeveelheden eten, waarbij uw gewicht blijft toenemen. Gedachten rondom het eten en lichaamsbeeld kunnen verstoord en onrealistisch zijn. Ik ga ook op deze aspecten in.

Autisme Spectrum Stoornis (ASS)

Er kan sprake zijn van beperkte voedselkeuze, moeite met het kiezen wat te eten, waardoor kans bestaat op eenzijdig eten, ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder). Dit betekent in het Nederlands: vermijdende/restrictieve voedselinname stoornis, met vermijden van bepaalde smaak, kleur en/of textuur. Er is vaker sprake van een laag lichaamsgewicht, maar door ongezonde/eenzijdige voedselkeuze kan er ook juist overgewicht ontstaan.