Diabetes Mellitus

Diabetes mellitus is een aandoening waarbij er problemen zijn met het glucosegehalte van het bloed. De oorzaak hiervan is een tekort aan insuline of een verminderde werking van insuline.

Diabetes Mellitus (suikerziekte)

Type 1

Bij diabetes type 1 vernietigt het lichaam om onduidelijke reden/auto-immuun ziekte ‘de eilandjes van Langerhans’ (groepjes cellen die insuline aanmaken) in de alvleesklier. Er wordt dan helemaal geen insuline meer geproduceerd. Dit gebeurt veelal op jonge leeftijd. 

Je wordt in korte tijd erg ziek en moet de rest van je leven bij jezelf insuline inspuiten. Bij diabetes type 1 ontstaan de klachten doorgaans binnen enkele weken tot maanden. De eerste verschijnselen zijn: veel plassen, dorst, vermagering en/of extreme vermoeidheid.  Behandeling is meestal in het ziekenhuis.

Diabetes Mellitus (suikerziekte)

Type 2

Diabetes type 2 komt vaker voor; vooral op latere leeftijd, maar tegenwoordig ook steeds vaker bij jonge mensen. De alvleesklier werkt nog wel, maar niet goed genoeg. Of hij werkt goed, maar de lichaamscellen reageren slecht op insuline. Vooral bij overgewicht zijn de cellen vaker minder gevoelig voor insuline. Oorzaken van dit type diabetes zijn erfelijke aanleg, overgewicht en/of een ongezonde leefstijl. De aandoening  Diabetes kan op de lange duur tot ernstige complicaties leiden.

De klachten bij diabetes type 2 zijn sluipender dan bij type 1: je kunt diabetes krijgen zonder dat je het in de gaten hebt. Soms heb je wel klachten: veel plassen, droge mond, dorst.

Indien er sprake is van overgewicht, is afvallen vaak aan te raden. Ik kan u helpen een gezonde, vaak energie beperkte, voeding bij diabetes te gebruiken. Een lichte of matige of soms strengere beperking van Koolhydraten kan een goed effect hebben. Medicatie gebruik kan hierdoor drastisch verminderd worden. Ik kan u hierbij begeleiden.

Zwangerschaps diabetes

Indien de bloedsuikers tijdens de zwangerschap oplopen, en er is zwangerschapsdiabetes geconstateerd, dan is het belangrijk snel de voeding op de situatie aan te passen om de bloedsuikerwaarde binnen banen te leiden. Dit komt zowel de ontwikkeling van het kind, als de situatie van de moeder ten goede. Begeleiding: meestal in poli ziekenhuis.

Diabetes

Diabetes is niet echt te genezen, maar door een goede behandeling is een normaal en actief leven mogelijk. Een goede voeding vormt altijd een belangrijke basis. Voor een goed dieet is een persoonlijk advies nodig. U kunt daarvoor bij mij terecht.      

Diabetes kan als tijdig het roer omgaat, mogelijk voorkomen of uitgesteld worden. Door verandering van leefstijl kan het wat teruggedraaid worden, zodat waardes verbeteren.

Ik begeleid veelal bij het bereiken van een gezonder gewicht. Preventie van hart-en vaatziekten vormt een onderdeel van de begeleiding. Daarnaast komen aan de orde: het omgaan met zowel hoge als lage bloedsuikers, wat te doen in de dagelijkse situatie, en als je uit eten gaat, met vakantie, bij het sporten of als je er even helemaal genoeg van hebt.

Ten gevolge van (de behandeling) van diabetes kan op termijn (beginnende) nierinsufficiëntie/verminderde nierfunctie plaatsvinden. De klaring van urine is dan minder dan normaal. Verandering van medicatie kan helpen, maar soms is het nodig te letten op de zout, vocht, Kalium, vocht en de eiwitinname

Samenwerking binnen Zorggroep ROHA

Met huisartsen en praktijkondersteuners van de Zorggroep ROHA werk ik multidisciplinair samen (Ketenzorg).

Als u diabetes heeft, kunt u door uw huisarts of praktijkondersteuner doorverwezen worden voor dieetadvies en -begeleiding. Omdat we eenzelfde zorgdossier gebruiken, kan ik de veranderingen in uw bloedwaarden en medicatiegebruik volgen, waardoor het mogelijk is de accenten in de dieetbegeleiding aan te passen.