Maag- en darmklachten

Vanaf de mond en slokdarm tot de anus kunnen in het maagdarmkanaal verterings en ontlasting problemen voorkomen. Bij diverse maag- en darmklachten, speelt voeding een cruciale rol.

Maag- en darmklachten

Als diëtist bied ik begeleiding en advies om uw voeding optimaal af te stemmen op uw specifieke situatie, waardoor klachten verminderen en uw algehele gezondheid verbetert. Hieronder de belangrijkste aandoeningen op een rij.

Gastro-oesofageale reflux

Bij zuurbranden in de maag en slokdarm is maaltijdsamenstelling en -frequentie van invloed op de klachten. Zuurbranden kan ook veroorzaakt worden door een (vaak hardnekkige) maagbacterie. Daarnaast spelen ook roken, overgewicht, lichaamshouding en -beweging een rol bij de klachten.

Diarree

Diarree houdt in een te frequente en te dunne ontlasting: diarree kan het gevolg zijn van besmet voedsel, verkeerde voeding, van lactose intolerantie, van allergie of van bijwerking van behandeling

Obstipatie

Is minder frequente, harde, pijnlijke, moeizame, eventueel met wat bloedverlies erbij, ontlasting. Wanneer de ontlasting erg hard en pijnlijk wordt en vaak wegblijft, kan ik u begeleiden naar een optimalere samenstelling van de voeding. Daarbij zullen we aandacht hebben voor lichaamsbeweging, leefstijl, toiletgebruik en ontspanning.

Prikkelbaar darm syndroom

Bij Prikkelbare Darm Syndroom kunnen uw darmen pijnlijk en heftig reageren op bepaalde voedingsmiddelen. U kunt zeer regelmatig last hebben van onder andere een opgeblazen gevoel, rommelingen in uw buik, diarree of juist obstipatie. Soms speel stress een rol en zijn andere factoren van invloed. 

Ik kan met u middels een testdieet (FODMaP-arme voeding) onderzoeken hoe u op bepaalde suikers en vezels reageert. Uiteindelijk zult u bemerken welke voeding dan het beste bij u past om zo min mogelijk klachten te krijgen.

Lactose-intolerantie

Wanneer melksuiker (lactose) niet goed verteerd wordt in de darmen, kan dat veel buikklachten veroorzaken. Ik zal met u doornemen welke alternatieve producten gebruikt kunnen worden, en hoe u een volwaardig voedingspatroon kunt bereiken.             

Coeliakie

Wanneer er sprake is van een glutenintolerantie (coeliakie), kan de opname van voedingsstoffen verstoord zijn. U dient dan compleet glutenvrij te eten. Naast de adviezen over het uitvoeren van een glutenvrij dieet in het dagelijks leven, thuis en buitenshuis, zal er ook aandacht zijn voor de algehele voedingstoestand.

Ziekte van Crohn en Colitis ulcerosa

Dit zijn wisselende/soms in vlagen komende ontstekingen in de dunne darm (ziekte van Crohn) of dikke darm (colitis ulcerosa). De opname van voedingsstoffen kan sterk verminderd zijn, waardoor u afvalt en tekorten kunt krijgen. De voeding kan aangepast worden tijdens de verschillende fasen van het ziekteproces. Dit varieert van een geheel vloeibare voeding tot weer normaal.  Zo kunt u in een zo optimaal mogelijke voedingstoestand blijven met zo min mogelijk klachten.